Roosendaalse Vleesexport B.V. exporteert delen van het varken zoals schouders, hammen, nekken en buiken naar verschillende vleesverwerkingsbedrijven binnen Europa. Landen als Griekenland, Hongarije, Engeland en Ierland zijn hiervan voorbeelden.

Hier wordt het varkensvlees verwerkt tot producten geschikt voor consumptie. Via groothandelaren, supermarkten en restaurants komt het vlees uiteindelijk op het bord van de consument terecht.

Een consumentenvraag die hierop volgt is; Wat wordt waarvan gemaakt?

RVE zet de producten in grove lijnen op een rijtje:

  • Het varkenshaasje, de meest malse spier van het varken, bevindt zich in de rug, helemaal achteraan
  • Van de bovenbil worden de hamlappen, fricandeau en schnitzels gemaakt. Ook de varkensoester bevindt zich in de bovenbil. Dit excellente stukje vlees is een van de meest magere en malse onderdelen van het varken
  • De bovenbil gaat over in de platte bil, deze is eveneens geschikt voor hamlappen, fricandeau en schnitzels
  • In de poot bevinden zich de schenkel, het soepvlees en de hamschijf
  • Van de lende worden karbonade, entrecote, rollade en gehakt gemaakt
  • Spareribs worden verkregen uit de rug, zo ook de karbonade, rollade en spek
  • Het meest vette deel van het varken is de buik. Hier worden de speklappen,doorregen lappen, rollade en reuzel verkregen
  • De stooflappen bevinden zich in de schouderpartij, evenals de karbonade, rollade en gehakt
  • Van de hals worden halskarbonade gemaakt
  • In de nek bevinden zich de nekkarbonade en karbonade zonder been, de zogenaamde procureur

De vleesverwerkingsbedrijven waar RVE mee samenwerkt zijn allen in het bezit zijn van de vereiste kwaliteitscertificaten als BRC en IFS.